VYSOKOHORSKÁ TURISTIKA
VHT > Kurz lezenia ľadov > IV. Práca s čakanom - základné vedomosti
IV. 1. Používanie čakanu
IV. 2. Uvoľnenie čakanu
IV. 3. Základná poloha a používanie mačiek
IV. 4. Základná technika v traverze
IV. 1. – Používanie čakanu
Miesto: Úpätie krátkej ľadovcovej steny so sklonom približne 75°.
Popis: Nohy zostávajú na zemi. Čakan uchopiť čo najnižšie za rukoväť, poistný remeň musí byť napnutý (obr. 33). Plece odkloníme dozadu, čakan je držaný tak, že rukoväť a predlaktie tvorí pravý uhol (obr. 34,35). Pohyb vychádza z pleca, nasadíme rameno a predlaktie. Posledný impulz dá zápästie. Osa pohybu je priamočiara v pravom uhle k ľadu.
V momente dopadu sa zápästie ohne dopredu, aby sme zväčšili silu úderu a ruka mierne uvoľní držanie čakanu, aby sme nebrzdili jeho kinetickou energiu. Cvičenie viac krát opakujeme pričom striedame ruky, pričom dávame pozor na to aby sme stáli čelom k stene.
Pri pohybe nesmieme odťahovať lakeť ďaleko od osy tela (obr. 36).
Chyba: Hrot sa nevnorí, alebo len málo do ľadu.
Príčina: Energia prenášaná hlavou čakanu je príliš malá, pohyb nevychádzal z pleca a nezapojil správne svaly. V momente dopadu nebola rukoväť držaná voľne, chýbalo švihnutie zápästím.
Chyba: V momente dopadu sa hrot vychýli na bok.
Príčina: Úder nebol vedení po správnej osi (obr. 37).
Chyba: Úder dopadne na nechcené miesto.
Oprava: Čakan pred úderom zaseknúť na správne miesto, úder cvičiť na označené miesto.
Chyba: Malá dôvera k zaseknutým čakanom.
Oprava: Na zaseknuté čakany sa zavesiť oboma rukami, neskôr jednou rukou.
IV. 2. – Uvoľnenie čakanu
Miesto: Úpätie krátkej ľadovcovej steny so sklonom približne 75°.
Popis: Zaseknutý čakan vyberáme len pohybom v jednej osi – hore a dole. Ak je čakan vo výške pleca alebo ešte nižšie môžeme čakan uvoľniť ľahkými údermi dlaňou zospodu hore na hlavicu čakanu (obr. 38).
Chyba: Uvoľňovať čakan sprava doľava (obr. 39). Pritom môžeme vylamovať kusy ľadu alebo zlomiť hrot.
Poznámka: Naopak poltrubkový hrot uvoľňujeme rotačným pohybom sprava doľava.
IV. 3. – Základná poloha a používanie mačiek
Miesto: Úpätie krátkej ľadovcovej steny so sklonom približne 75°.
Popis: Oba čakany zasekneme vo výške hlavy v rovnakej výške. Nohy na šírku panvy v rovnakej výške. Sila zakopnutia zodpovedá druhu mačiek a ľadu, tak aby predné hroty boli dobre zakopnuté v ľade. Mačky budú v pravom uhle k ľadu, päty mierne nižšie (obr. 40, 41).
Po nasadení mačiek je poloha nasledovná: Kolená ľahko ohnutá, panva dopredu (dotýka sa ľadu), chrbát ohnutý dozadu, trup od ľadu (obr. 42).
V tomto základnom postavení je váha tela na mačkách, čakany slúžia na držanie rovnováhy a zabraňujú prevráteniu dozadu.
Chyba: Mačky nie sú správne usadené a odskakujú od ľadu.
Príčina: Príliš silný úder, alebo mačky neboli smerované kolmo na ľad.
Chyba: Mačky, (zvlášť starej konštrukcie) sa vyťahujú z ľadu.
Príčina:
Päta je vysoko zdvihnutá, pôsobí ako páka a predné hroty sa môžu vytiahnuť (obr. 43). To sa tiež prihodí ak je päta viac sklonená dole.
Keď už sú mačky raz zaseknuté viac s nimi nehýbeme.
Chyba: Malá dôvera k zaseknutým mačkám.
Oprava: V teréne (cca. 65°) liezť najprv s dvomi, potom s jedným čakanom.
Chyba:
• Trup je natlačený na stenu, boky sú od steny a tým je celá váha na rukách (obr. 44).
• Čakany sú príliš vysoko (obr. 45), príliš od seba (obr. 46),alebo príliš blízko (obr. 47).
IV. 4. – Základná technika v traverze
Miesto: Ľadová stena min. 3–4 m vysoká, sklon 70°–75°.
Na začiatku steny v základnom postavení začneme traverzovať. Najprv zasekneme čakan na strane v smere traverzu bokom nad hlavu, úder má byť vedený vertikálne. Malým krokom traverzujeme tak aby noha skončila na úrovni pod čakanom. uvoľníme druhý čakan a zasekneme ho na mieste prvého tak, aby neboli ďaleko od seba (obr. 48–53).
Nohy a čakany sa pohybujú po dvoch rovnobežných čiarach, váha tela je na nohách.
Chyba:
• pohyb začať nohou, čo vedie k dlhému a nevyrovnanému kroku.
• robiť dlhé kroky alebo pohyby rukou, čo vedie k bočnému ťahu na čakan a trup sa tlačí blízko k stene.
Oprava: Robiť krátke kroky a dávať pozor aby ťažisko bolo nad zaťaženou nohou.