VYSOKOHORSKÁ TURISTIKA
VHT > Stravovanie v horách > Recepty
OVSENÉ PAGÁČIKY 
2 polievkové lyžice hladkej múky špeciál
 
400 g balíček výberových ovsených vločiek, nepražených
 
200 g cukru práškového cukru alebo krupice, skôr menej
 
250 g roztopenej Hery možno i maslo
 
2–3 vajcia
 
Ďalej podľa chuti a možnosti pridáme za hrsť:
 
strúhaný kokos, hrozienka, rozsekanú čokoládu a rozsekané orechy
 
 
všetko sa v mise dobre premieša, premiesi a v ruke sa robia pagáčiky. Množstvo cesta na jeden pagáčik je približne 1 polievková lyžička. Pagáčiky sa dajú na plech, pečú sa vo vyhriatej trúbe na 150–160 °C do zlatova asi 15–20 min.
 Pagáčiky nahrádzajú müsli tyčinky. Sú chutné a zvládne to aj kuchársky antitalent. 
PERNÍKOVÁ ROLÁDA 
60 dkg hladkej múky
 
10 dkg masla
 
25 dkg cukru
 
4 lyžice medu
 
3 celé vajcia
 
1 lyžička sódy bikarbóny
 
1 lyžička škorice
 
1 lyžička mletých klinčekov
 
štipka soli
 
 
Celé vajcia vymiešať s cukrom do spenenia. Pridať ostatné prísady a zamiesiť cesto, nechať minimálne 3 hodiny v chladničke. Rozdeliť na 3 diely, každý vyvaľkať, potrieť slivkovým lekvárom, posypať hrozienkami, orechmi a kondenzovaným ovocím. Zrolovať a dať na premastený plech, pred pečením popichať a potrieť rozšľahaným vajcom (prípadne horúci koláč hneď po vytiahnutí z rúry). Piecť v mierne horúcej rúre. Vychladnutú roládu zabaliť do alobalu, v chlade vydrží aj 3 mesiace.
 GRANOLA 
 100 g ovsených vločiek
 
 50 g kukuričných lupienkov
 
 30 g sušeného mlieka
 
 30 g hrozienok
 
 30 g strúhaných orieškov
 
 20 g sušených obilných klíčkov
 
 30 g medu
 
 30 g maltodextrínu
 
 
 Všetky ingrediencie z výnimkou medu opražíme opatrne na panvici, pridáme trochu vody a za stáleho miešania pripravíme veľmi hustú kašu, ktorú postupne odparíme. Necháme vychladnúť a pred balením rozdrvíme na malé kúsky.
 Možno podávať samostatne alebo po preliatí mliekom alebo zamiešame s jogurtom.
MÜSLI TYČINKY 
300 g ovsených vločiek
 
60 g masla
 
240 g medu
 
2 dl citrónovej šťavy
 
120 g sušeného ovocia (jablká, figy, marhule, slivky, hrozienka, ananás…)
 
120 g orieškov & jadier (vlašské, lieskovce, mandle, tekvicové a slnečnicové semienka…)
 
 
Rozpustíme maslo a med, pridáme posekané oriešky, nadrobno nakrájané sušené ovocie, citrónovú šťavu a ovsené vločky. Všetko premiešame a rozotrieme na hrúbku asi 2,5 cm na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme pri 150 °C asi 30 minút. Ešte za tepla nakrájame tyčinky, vychladené tyčinky jednotlivo vzuchotesne zabalíme do pergamentového papiera alebo alobalu a uschováme. Vydržia asi 3 týždne. 
 
Nutričná hodnota:
 
cca 60 gramov: 219 kcal, 34 g uhľohydrát, 3 g balastné látky, 260 mg draslík, 58 mg horčík
CHLEBOVÉ PLACKY
Hodia sa ako náhrada miesto chleba na dlhšie pobyty v horách. V lete
vydržia týžden, v teplotách pod nulou minimálne dva.
2 hrnčeky celozrnej múky (špaldová,pohánková,kukuričná,zmes)
1 hrnček ovsenných vločiek
rôzne semienka (slnečnicové, tekvicové, ľanové)
soľ
majoránka
kmín
(môžeme pridať tavený syr alebo cesnak)
Všetko zmiešame dohromady a dolejeme vodou, aby sme dosiahli hmotu, z
ktorej sa dajú vytvarovať placky (hrúbka asi 0,5 cm). Tie uložíme na
papier na pečenie a pečieme v trúbe cca 25 min pri teplote 180°C. 
GUĽKY AKO ZÁKUSOK  
OVSENÉ GUĽKY 
120 g ovsených vločiek
 
50 g sušených sliviek
 
100 g ľubovoľného sušeného ovocia
 
100 g mlieka
 
80 g orechov
 
40 g sušených hrozienok
 
1 PL alkoholu
 
čokoládová poleva, kokos
 
 
Ovsené vločky zalejeme horúcim mliekom a necháme ich asi 15 minút postáť. Pridáme zostávajúce suroviny a varíme asi 5 až 10 minút, kým sa všetko nespojí do jednej hmoty. Necháme vychladnúť a potom tvarujeme guľky, ktoré obalíme kokosom, mandľami alebo polejeme čokoládovou polevou.  
GUĽKY RAFAELO 
1 sladené kondenzované mlieko
 
200 g kokosu
 
lieskové oriešky alebo mandle
 
 
Sladené kondenzované mlieko vymiešame so 150 g kokosu na pevnú hmotu a necháme 24 hodín odležať. Potom vytvarujeme guľky, môžeme do každej vložiť lieskový oriešok alebo mandľu, nakoniec guľky obalíme vo zvyšnom kokose.
 
