späť

VYSOKOHORSKÁ TURISTIKA

VHT > Stravovanie v horách > Recepty
OVSENÉ PAGÁČIKY
2 polievkové lyžice hladkej múky špeciál
400 g balíček výberových ovsených vločiek, nepražených
200 g cukru práškového cukru alebo krupice, skôr menej
250 g roztopenej Hery možno i maslo
2–3 vajcia
Ďalej podľa chuti a možnosti pridáme za hrsť:
strúhaný kokos, hrozienka, rozsekanú čokoládu a rozsekané orechy

všetko sa v mise dobre premieša, premiesi a v ruke sa robia pagáčiky. Množstvo cesta na jeden pagáčik je približne 1 polievková lyžička. Pagáčiky sa dajú na plech, pečú sa vo vyhriatej trúbe na 150–160 °C do zlatova asi 15–20 min.
Pagáčiky nahrádzajú müsli tyčinky. Sú chutné a zvládne to aj kuchársky antitalent.

PERNÍKOVÁ ROLÁDA
60 dkg hladkej múky
10 dkg masla
25 dkg cukru
4 lyžice medu
3 celé vajcia
1 lyžička sódy bikarbóny
1 lyžička škorice
1 lyžička mletých klinčekov
štipka soli

Celé vajcia vymiešať s cukrom do spenenia. Pridať ostatné prísady a zamiesiť cesto, nechať minimálne 3 hodiny v chladničke. Rozdeliť na 3 diely, každý vyvaľkať, potrieť slivkovým lekvárom, posypať hrozienkami, orechmi a kondenzovaným ovocím. Zrolovať a dať na premastený plech, pred pečením popichať a potrieť rozšľahaným vajcom (prípadne horúci koláč hneď po vytiahnutí z rúry). Piecť v mierne horúcej rúre. Vychladnutú roládu zabaliť do alobalu, v chlade vydrží aj 3 mesiace.
GRANOLA
100 g ovsených vločiek
50 g kukuričných lupienkov
30 g sušeného mlieka
30 g hrozienok
30 g strúhaných orieškov
20 g sušených obilných klíčkov
30 g medu
30 g maltodextrínu

Všetky ingrediencie z výnimkou medu opražíme opatrne na panvici, pridáme trochu vody a za stáleho miešania pripravíme veľmi hustú kašu, ktorú postupne odparíme. Necháme vychladnúť a pred balením rozdrvíme na malé kúsky.
Možno podávať samostatne alebo po preliatí mliekom alebo zamiešame s jogurtom.
MÜSLI TYČINKY
300 g ovsených vločiek
60 g masla
240 g medu
2 dl citrónovej šťavy
120 g sušeného ovocia (jablká, figy, marhule, slivky, hrozienka, ananás…)
120 g orieškov & jadier (vlašské, lieskovce, mandle, tekvicové a slnečnicové semienka…)

Rozpustíme maslo a med, pridáme posekané oriešky, nadrobno nakrájané sušené ovocie, citrónovú šťavu a ovsené vločky. Všetko premiešame a rozotrieme na hrúbku asi 2,5 cm na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme pri 150 °C asi 30 minút. Ešte za tepla nakrájame tyčinky, vychladené tyčinky jednotlivo vzuchotesne zabalíme do pergamentového papiera alebo alobalu a uschováme. Vydržia asi 3 týždne.

Nutričná hodnota:
cca 60 gramov: 219 kcal, 34 g uhľohydrát, 3 g balastné látky, 260 mg draslík, 58 mg horčík
CHLEBOVÉ PLACKY
Hodia sa ako náhrada miesto chleba na dlhšie pobyty v horách. V lete vydržia týžden, v teplotách pod nulou minimálne dva.

2 hrnčeky celozrnej múky (špaldová,pohánková,kukuričná,zmes)
1 hrnček ovsenných vločiek
rôzne semienka (slnečnicové, tekvicové, ľanové)
soľ
majoránka
kmín
(môžeme pridať tavený syr alebo cesnak)

Všetko zmiešame dohromady a dolejeme vodou, aby sme dosiahli hmotu, z ktorej sa dajú vytvarovať placky (hrúbka asi 0,5 cm). Tie uložíme na papier na pečenie a pečieme v trúbe cca 25 min pri teplote 180°C.
GUĽKY AKO ZÁKUSOK

OVSENÉ GUĽKY
120 g ovsených vločiek
50 g sušených sliviek
100 g ľubovoľného sušeného ovocia
100 g mlieka
80 g orechov
40 g sušených hrozienok
1 PL alkoholu
čokoládová poleva, kokos

Ovsené vločky zalejeme horúcim mliekom a necháme ich asi 15 minút postáť. Pridáme zostávajúce suroviny a varíme asi 5 až 10 minút, kým sa všetko nespojí do jednej hmoty. Necháme vychladnúť a potom tvarujeme guľky, ktoré obalíme kokosom, mandľami alebo polejeme čokoládovou polevou.

GUĽKY RAFAELO
1 sladené kondenzované mlieko
200 g kokosu
lieskové oriešky alebo mandle

Sladené kondenzované mlieko vymiešame so 150 g kokosu na pevnú hmotu a necháme 24 hodín odležať. Potom vytvarujeme guľky, môžeme do každej vložiť lieskový oriešok alebo mandľu, nakoniec guľky obalíme vo zvyšnom kokose.
top

Obsah

Základy VHT
Bezpečne na horách
Lano
Uzly
Naviazanie sa na lano
Bezpečne na feratách
Stupnice tech. obťažnosti
Sklon svahu
Zlanovanie
Istenie
Bivak
Lavíny
Počasie
Aklimatizácia
Kurz lezenia ľadov
Stravovanie v horách Pitný režim
Čo na seba
Teleskopické palice
Veľkosť obuvi
Vrcholy …
Horolezecký slovník
Zdravoveda

 
© www.kstst.sk Valid XHTML 1.0 Strict